Vznášedlo je neuvěřitelný adrenalin

28. leden 2015

Václav Holub z Nejdku na Karlovarsku měl velký sen. Chtěl si postavit vznášedlo. Před několika lety si dopřál tento zážitek přes jednu z agentur a dnes je majitelem několika takových netradičních dopravních prostředků.

V České republice je prý jen sedm nadšenců s tímto koníčkem. Václav Holub je jedním z nich. Svůj stroj prohání nejen v okolí Nejdku, ale především na letišti v Horách blízko Karlových Varů.

Na to, aby se svým vznášedlem vyrazil do silničního provozu, musí zapomenout. Tento stroj na komunikace nesmí. Na měkkém vzduchovém polštáři tak nejčastěji brázdí vodní hladinu, travnaté hřiště nebo ledovou plochu. To jsou povrchy, které tomuto výjimečnému dopravnímu prostředku svědčí nejvíc.


Co je to vznášedlo?
Vznášedlo je dopravní prostředek pohybující se na vzduchovém polštáři několik centimetrů nad vodou či zemí. Polštář tvoří proud vzduchu, který je vháněn otvory na dně stroje. Pohyb vpřed obstarávají mohutné vrtule umístěné v zadní části.

Vznášedlo umí uhánět i stokilometrovou rychlostí. Nevšimnout si ho nejde. Jeho rachot z vrtulí a vířící vzduch jsou ale zřejmě jedinou nevýhodou.

Už dnes si Václav Holub vychovává svého nástupce. Pro svého tříletého vnuka postavil dětské vznášedlo v měřítku 1:3. Už brzy tak bude Holubů létat na Karlovarsku víc.

Potřebujete k řízení vznášedla oprávnění? Jaká je spotřeba paliva? Kolik takový stroj stojí a za jak dlouho se ho člověk naučí ovládat?

Nejen na tyto otázky odpovídá Václav Holub. Celý rozhovor s moderátorem Petrem Čimperou si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Petr Čimpera
Spustit audio