Vzdělávací spot Záchranného kruhu pomohl zachránit život

23. říjen 2013

Zástupci Asociace Záchranný kruh převzali ocenění za záchranu života - ŠIKovné skutky - udělené společností ŠIK CZ, která provozuje projekt Školního informačního kanálu. Podle pokynů ze spotu Záchranného kruhu děti zachránily kamaráda, pod nímž se prolomil led na rybníku.

„Sledování spotu od Záchranného kruhu, který seznamoval diváky s tím, jak se chovat v případě prolomení zamrzlé vodní plochy, přispělo k záchraně života chlapce z Dymokur. On a jeho parta si v loňském roce hráli na zamrzlém rybníku. Ledový povrch ale jejich váhu nevydržel a prolomil se. Jeho kamarádi okamžitě zareagovali a podle instrukcí, které si pamatovali ze spotu, chlapce z ledové vody vytáhli. Celá nehoda se naštěstí obešla bez následků.“, shrnul celou událost bývalý ředitel ZŠ Dymokury Jiří Lazar.

Záchranářské subjekty a další partneři sdružení pod Asociací Záchranný kruh se vývoji a vytváření vzdělávacích materiálů z oblastí běžných rizik a mimořádných událostí věnují 8 let. Děti, jejich rodiče, učitelé a další lidé se mohou díky těmto materiálům naučit, jak se chovat v případě rizikové situace, do které se mohou kdykoliv dostat. Vzdělávací materiály včetně video spotů využívá ve výuce více než 3 000 škol v celé České republice.

Záchranný kruh už nyní intenzivně pracuje na výrobě dalších vzdělávacích spotů. „Ocenění je pro nás velká pocta. Jsme velmi rádi, že naše práce má smysl a že jeden z našich spotů pomohl v takové situaci. Velké díky patří i všem našim spolupracovníkům, kteří se s námi na výrobě vzdělávacích materiálů podílejí“, řekl výkonný manažer asociace Lukáš Hutta a dodal, že zhruba za dva týdny se dostanou na vánoční trh dětské výukové tablety, které obsahují všechny výukové aplikace zcela zdarma.

„Do finále jdou také přípravné práce na projektu Centra zdraví a bezpečí pro praktickou přípravu. Investorem projektu je město Karlovy Vary a stavět se začne na jaře roku 2014. Velkou část prostředků z investice 72 milionů korun by měla poskytnout Evropská unie“, uzavřel Hutta.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio