Výron tuku, někdy dokonce výstřik. Záludnosti klobásy popisuje Ladislav Špaček

4. srpen 2024

Na dovolené, jarmarku, hudebním festivalu nebo jiné události málokdo odolá vypečené klobásce na grilu. Co myslíte, má i konzumace oblíbené uzeniny pravidla? Prozradí Ladislav Špaček.

Klobása je záludná. Bývá tepelně upravená tak, že opravdu stačí sebemenší píchnutí vidličkou nebo kousnutí a může se objevit výron tuku, někdy dokonce výstřik, který může naprosto nekontrolovatelně zasáhnout nejenom nás jako konzumenty, ale kohokoliv kolem.

Proto se, pokud konzumujeme u stánku ještě s dalšími společníky, musíme vždycky odvrátit od ostatních tak, aby je případný defekt nezasáhl. Jestli zasáhne nás, nedá se nic dělat, příště si dáme něco jiného. Ale toto riziko nemůžeme přenášet na ostatní.

Mastná ústa otíráme

Vždycky si po každém soustu utřeme ústa, protože klobása je mastná a podle vypadáme. To znamená, že vždycky si ke klobáse vyžádáme ubrousek.

Klobásu můžeme jíst rukou, stejně tak jako párek. Obvykle vyžaduje pevné držení, aby se nám mastná uzenina nevysmekla. Takže prsty jsou v tomto případě naprosto na místě.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio