Volně žijící živočichové v zimě bojují o přežití

19. prosinec 2023

Zima je jednoznačně nejnáročnějším a nejnebezpečnějším obdobím pro většinu volně žijících živočichů. Je jedno, zda se jedná o živočichy pohybující se po obloze, po zemi nebo pod vodou. Protože i pod vodou je zima obdobím klidu a nutnosti přežití.

Každý živočich se snaží překonat zimu svým způsobem. Někteří upadnou do zimního spánku, hibernují, zpomalí svůj životní cyklus, snaží se být nenápadní a co nejméně se hýbat. Zpomalí se také život ve vodě, a to i v šumavských řekách a potocích, které se velmi ochladí a někdy zamrznou tzv. ledovou celinou.

„Živočichové nespí, jsou ale ztuhlí, fungují pomalu, nejsou schopní reagovat. Třeba perlorodka, když je zima, sedí a spíš se zavře a čeká, co se stane," říká Ondřej Simon z České zemědělské univerzity.

Jiní živočichové, obývající šumavské řeky a potoky, fungují podobně jako zmiňovaní vzácní mlži. Zpomalí metabolismus, vyhledávají klidná místa řeky a omezí svoji aktivitu. Najdou se ale výjimky, jakou je třeba mník jednovousý. Tento vzácný druh ryby se ve vrcholné zimě, v té nejstudenější vodě, rozmnožuje – vytírá.

Většina podvodních živočichů však omezí svojí aktivitu na minimum a to i z důvodu snížení množství světla na dně řeky. „Když se udělá ledová celina, tak je ve vodě tma. A je to takové klidné, než přijde tání," dodává Ondřej Simon.

Jarní tání je pro většinu podvodních živočichů velmi rizikovým obdobím. Zvýší se hladiny toků, dramaticky se zvýší průtok a do řeky se dostává velké množství různých předmětů, které můžou ohrozit jak ryby, tak také živočichy vázané na říční dno.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio