Vodník na Hracholuskách baví i nahání strach

28. červenec 2021

Zelená postava na břehu přehrady Hracholusky baží po lidských dušičkách. Cestujícím na výletním parníku se již dlouhá léta zjevuje vodník.

Vodník na přehradě Hracholusky a náš redaktor Lukáš Milota

Parník, který v letních měsících brázdí přehradu Hracholusky, svým troubením pravidelně vyláká z úkrytu vodníka. Ten stojí na molu, mává podběrákem a lačnící po dušičkách vábí k sobě posádku parníku. Cestující vodníkovi vždy nadšeně mávají, ale některým dětem dokáže tato postava nahnat i strach.

Vodnické řemeslo po svých příbuzných převzal i 66letý Zdeněk Srb. V zeleného mužíka na břehu přehrady se proměňuje již 40 let. „Je to tradice. Už přede mnou to dělal můj tchán,“ uvedl vodník Zdeněk. V rodině se vodnické řemeslo dědí. Když Zdeněk nemůže, promění se ve vodníka jeho syn nebo dokonce i vnučka.

Z původně vojenského obleku, určeného pro maskování vojáků v přírodě, se stal oblek pro vodníka. „Původně to měl tchán, že si z toho ušije montérky. Nakonec to předělali na vodníka,“ popsal Zdeněk Srb.

Proměna ve vodníka je vcelku jednoduchá. Stačí si vlézt do obleku, na hlavu nasadit kapuci, klobouk a do ruky podběrák a lov na dušičky může začít. „Brekeke, já jsem vodník z Malovic, co dušiček chce co nejvíc,“ volá pravidelně vodník, když projíždějící parník zastaví motor, aby se cestující mohli pokochat pohledem na zeleného mužíka.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související