Vítězem v soutěži Stavba roku se stala lávka přes Horní nádraží v Karlových Varech

10. červen 2019 14:00

​V pátek 7. června byly slavnostně vyhlášeny výsledky v pořadí 19. ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje. Odborná porota letos coby nejzdařilejší dílo vybrala lávku přes Horní nádraží v Karlových Varech. 

Soutěž každoročně vypisuje Regionální stavební sdružení Karlovy Vary spolu s partnerskými stavebními organizacemi. Jejím cílem je seznámit veřejnost s tím, jak je na tom stavebnictví v regionu a které nové stavby zde vznikly a které se připravují. 

Vítězem v hlavní soutěži se stala již zmiňovaná lávka přes Horní nádraží. Za ní se umístila požární zbrojnice ve Skalné a bronzovou příčku obsadila modernizace železniční stanice horního nádraží v Karlových Varech. Nejlepší projektem se opět stala lávka, tentokrát se však jednalo o lávku pro pěší a cyklisty přes kolejiště nádraží v Chebu.

Ve veřejném hlasování bylo letos odevzdáno více než 4 tisíce platných hlasů

Koridor i šatny Gymnázia Ostrov mají zbrusu nový kabát

Gymnázium v Ostrově

Starý a nevyhovující koridor mezi budovami ostrovského gymnázia už je minulostí. Školu propojuje moderní chodba a studenti navíc mohou využívat nové uzamykatelné šatny. Na tuto stavební akci kraj vynaložil 23,3 milionu korun.

Nejvíce jich v kategorii realizovaná stavba získal koridor Gymnázia Ostrov, kterému lidé poslali na 701 hlasů. „Vítězství koridoru ostrovského gymnázia je ukázkou toho, z čeho mají všichni projektanti radost. Lidé tuto věc denně užívají, váží si jí a jsou rádi, že funguje,“ uvedl krajský radní Josef Janů.

Mezi projekty pak zvítězila lávka přes řeku Ohři ve Svatošských skalách, a to konkrétně s 615 hlasy. Nově vybudovaná lávka v budoucnu uleví stávajícímu dřevěnému mostu, který je v nevyhovujícím stavu. Využívat jí budou nejenom cyklisté, ale v případě potřeby také složky integrovaného záchranného systému.

Goethova vyhlídka po rekonstrukci

Během slavnostního večera byla mimo jiné udělena ještě cena primátorky města Karlovy Vary nově opravené Goethově vyhlídce, dále pak také cena časopisu Stavebnictví lávce přes horní nádraží v Karlových Varech a čestné uznání zrekonstruovanému objektu LaRitma v Aši. Projektantem roku se stal Miroslav Harzer, stavbyvedoucím byl vyhlášen Marek Motl a titulem osobnost stavitelství Karlovarského kraje se za celoživotní dílo v oblasti dopravní infrastruktury pyšní Vratislav Baum. Více podrobností najdete na webu soutěže.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související