Po čtyřech letech oficiálně skončila modernizace Horního nádraží v Karlových Varech

4. červen 2019 15:15

Už dva roky slouží cestujícím v Karlových Varech moderní staniční budova na Horním nádraží. Oficiálně ale její rekonstrukci ukončí Správa železniční dopravní cesty až dnes. Úpravy nástupiště a kolejiště totiž skončily teprve nedávno. Nyní na dokončení čekají ještě práce v okolí.

Správa železniční dopravní cesty vystavěla novou budovu a kompletně zrekonstruovala kolejiště a nástupiště. Dnešním dnem (4. června) její projekt oficiálně končí. Okolí nádražní budovy ale ještě dokončené není. Před stanicí to stále vypadá jako na staveništi. Úpravy těchto prostor má totiž na starosti město Karlovy Vary, které je chce dodělat do konce června. Jedná se tedy o dva zcela odlišné projekty. Hlavní prostor je celý oplocený zábranami, podél kterých vedou dočasné trasy pro cestující, kteří se na nádraží potřebují dostat.

Po kompletní úpravě okolí bude před Horním nádražím zcela nový autobusový terminál. Nyní už jsou tu nainstalované dvě konstrukce, které budou pravděpodobně sloužit pro zastřešení zastávek, hotové parkoviště a připravené už jsou také obrubníky. Oprava okolí staniční budovy zahrnuje zcela novou komunikaci a podle původních plánů projektu by měla být zeleň upravená tak, aby se cestujícímu, který přijede na Horní nádraží, naskytl široký výhled na město.

Při modernizaci Horního nádraží se podařilo zachovat část původní litinové konstrukce, která je po celkové repasi umístěná u nového nástupiště. Náklady na projekt modernizace činí zhruba 716 milionů korun a její větší část by měla uhradit evropská dotace.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr , Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio