Bývalý dětský tábor ve Svatošských skalách čekají velké změny. Areál mění majitele

22. květen 2019 15:30

Karlovarský kraj připravuje v blízkosti bývalého dětského tábora ve Svatošských skalách úpravy frekventované cyklostezky a výstavbu nového mostu.

Téměř dva roky usiloval Karlovarský kraj o pozemek bývalého dětského tábora ve Svatošských skalách u Karlových Varů. Obával se totiž prodeje, který by vyhledávané místo pravděpodobně uzavřel pro veřejnost. Někdejší tábor nakonec Karlovarský kraj získal do svého vlastnictví.

Původní vlastník, Česká pošta, chtěl areál prodat za tržní cenu. Prodej soukromému vlastníkovi by ale znamenal konec regionálního zoo-koutku, letních táborů, anebo lesní školky. Areál mají totiž v nájmu místní neziskové organizace. Komerční prodej by také zásadně zkomplikoval chystanou výstavbu nového mostu, který by nahradil současnou lanovou lávku. Ta je dlouhodobě přetížená a její stav se rychle zhoršuje.

Nový most vyroste v místech někdejší mostní konstrukce, ze které zbyl pouze násep a pilíř uprostřed říčního koryta a bude dlouhý téměř 60 metrů. Starý mostní pilíř tak čeká demolice.

Po dokončení stavby nového mostu se staré lanové lávce uleví. Její vlastník, město Loket, ji opraví a pravděpodobně nechá sloužit dál jako turistickou atrakci pro pěší. Výstavba nového mostu má začít ještě v letošním roce. Podle krajského radního Josefa Janů je projektová dokumentace dávno připravena. Projekt nového mostu u Svatošských skal navíc soutěží v letošním ročníku o nejlepší stavbu Karlovarského kraje.

Žulové skalní město Svatošské skály patří mezi tradiční výletní místa déle než 100 let. Až na výjimky mohou do romantického údolí řeky Ohře pouze pěší, anebo cyklisté. Pro automobily platí na celém území zákaz vjezdu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio