Vesmíry Zdeňka Daniela v Muzeu romské kultury

24. únor 2023

Zdeněk Daniel nejen že působí jako architekt, věnuje se také malbě a kresbě. Svoji výtvarnou tvorbu původně zaměřil na kresbu historických domů a městské architektury. Za sebou má několik samostatných výstav a jeho díla se objevují v soukromých i státních sbírkách, v Česku i v zahraničí. Od března 2023 vystavuje v Muzeu romské kultury v Brně.

Výstavu přibližuje její kurátorka Žaneta Turoňová:

Zdeněk Daniel

“Výstava se jmenuje Vesmíry a má zároveň i romský název Kosmos.”

Kolik obrazů bude celkem vystaveno?

“Budeme tu mít přes čtyřicet obrazů. Jedná se o akrylové malby na různých podkladech, na plátně a deskách, a okres úhlem na papíře.” 

Muzeum nabídne ve dvou výstavních sálech průřez práce Zdeňka Daniela. Výstava je přehledně rozdělena do několika tematických okruhů - melancholické krajiny, náboženský kříž, alegorický motiv loď a jezdec, reflexe fenoménu romství neboli romipen. Pokračuje kurátorka výstavy Žaneta Turoňová:

“Předešlá významná výstava autora se jmenovala Mé černobílé stíny a Zdeněk Daniel v ní znázorňoval téma holokaustu, které postihlo jeho rodinou historii. V druhé části naší výstavy bude právě tento cyklus, s názvem memento Mori, opětovně vystaven.” 

Samotného autora obrazů, Zdeňka Daniela, jsme se zeptali na jedno z děl připomínají bleděmodrého anděla:

“Obraz je z cyklu Horizonty, který jsem maloval asi před šesti lety. Jde v podstatě o horizonty, které nevidíme. Dominanta anděla - on to vypadá jako anděl, ale jde o větrné elektrárny, jejich rotory, jak stojí na horizontu a protínají krajinu. Takže jde o jeden z mých náhledů.”

Proč vaše výstava nese název Vesmír? 

“Když jsme ji s paní kurátorkou dávali dohromady a vybírali jsme díla, která bychom vystavili, vyplynulo tento název z naší ze spolupráce. Měl jsem období, kdy jsem vesmír maloval. Zase jde o náhledy do mých vesmírů - vehikly, družice, atd., jak je k vidění v předsálí. Navázal jsem tak vlastně na dětství, kdy jsem se o téma zajímal. Pořad Okna vesmíru dokořán apod. Soubor jsem maloval asi rok.”

Jedná se o akryl na plátně?

“Akryl na plátně, nebo na desce. Motiv romského vozu, akryly naskládané špachtlí, různé akcenty zlaté a modré. Plus symboliky romského kočování. Samozřejmě mám tady i kresby Jablonce, celkově průřez od 90.let. Kresby jabloneckých baráků a obecně věcí, na kterých jsem před 30 lety začínal.”

Návštěvníci Muzea romské kultury mohou od 3. března 2023 až do konce roku vidět výstavu výtvarných děl a architektonických návrhu Zdeňka Daniela. Kromě působivých fantazijních maleb budou vystaveny také kresby reflektující temnou rodinnou minulost zasaženou holokaustem Romů během druhé světové války.

Spustit audio

Související