Vepřové žebírko na balkánský způsob. Kus masa a spoustu zeleniny

Pořád je ještě k mání dostatek paprik a rajčat, tak si můžeme dovolit s nimi i trochu hýřit. Kdy jindy, než právě teď! Máme jich sice dost zavařeno, ale dokud máme zeleninou čerstvou, využijme ji.

Ingredience
  • 4 vepřová žebírka s kostí po 150 g
  • 70 g sádla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 rajčata
  • 2 zelené papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • vývar

Žebírka lehce naklepeme, po stranách nařízneme, osolíme a v rozpáleném sádle po obou stranách opečeme do zlatova. Opečené maso vyjmeme a uložíme na teplém místě. Do tuku po opékání vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, na nudličky nakrájené papriky, rajčatový protlak a dusíme do vysmahnutí. Pak zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme tak dlouho, až se šťáva začne oddělovat od tuku. Touto směsí přelijeme opečené žebírko.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a čerstvá zelenina.

Nakládaná zelenina
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.