Vendula Dušková nemá v českých bazénech konkurenci

17. červen 2019

Kvůli vrozené vadě je Vendula Dušková už od mala na vozíku. To jí nicméně nebrání v tom, aby byla nejlepší para plavkyní u nás. Každé osobní maximum znamená v jejím případě český rekord. Respekt má i mezi soupeřkami v Evropě.

Vendula Dušková začala původně plavat kvůli rehabilitaci. Během pár let se ale dokázala vypracovat v nejlepší českou handicapovanou závodnici.

„Jedním z mých nejúspěšnějších závodů bylo 100 metrů prsa na Mistrovství Evropy v Dublinu v roce 2018, kde jsem skončila o pár desetinek druhá za Megan Richter z Velké Británie. Závody jsou pro mě jen takovou třešničkou na dortu. Atmosféra je tam skvělá, stejně jako je skvělé reprezentovat Českou republiku. Hlavně ale plavu, protože mě to baví a naplňuje. Vlastně bych nevěděla, co s volným časem, kdybych takhle netrénovala,“ uvedla Vendula Dušková.

Vendula Dušková

Dvacetiletá para plavkyně je velmi přátelská. Ráda si povídá a snadno se seznamuje. „Jsem pořádně ukecaná. Tohle všechno o mě říkal plzeňský trenér, který mě znal chvilku, protože jsem sem loni přestupovala. Byla, a pořád vlastně ještě jsem, první para plavkyní v Plzni. Tehdy z toho byli ve Slávii docela vykulení. Myslím, že jsme si ale sedli skvěle,“ doplnila s úsměvem Vendula Dušková.

Na rekordy má talent

Pokud bychom měli vyjmenovat všechny Venduliny úspěchy, byl by to pořádně dlouhý seznam, včetně několika překonaných českých rekordů. „Spočítat bych to asi nedokázala, nejsem takový statistik, ale v podstatě všechny mé osobní rekordy, jsou zároveň českými rekordy. Takže pokaždé, když překonávám osobní rekord, překonávám i český rekord,“ řekla Vendula Dušková.

Klasifikace sportovního hendicapu mladé para plavkyně má tabulkové označení S8, SB7 a SM8. Co to skutečně znamená, ví ale málokdo. „Běžný člověk se v tomto označení nevyzná a dokonce ani sportovci se v tom moc neorientují. Písmenko S znamená swiming, číslice označuje stupeň postižení, které jsou od jedničky do desítky s tím, že jednička jsou nejvíce tělesně postižení. SB jsou prsa a SM polohový závod,“ vysvětlila Vendula Dušková.

Zároveň dodala, že řadu závodů má ještě před sebou. Zda se ale uskuteční, je teď kvůli situaci ohledně koronaviru, nejasné. „Na konci května, až se vrátíme z Mistrovství Evropy, bude definitivně jasné, kdo pojede na paralympiádu v Tokiu. Za Českou republiku tam jsou dvě místa. Jsme tři, které to mají splněné. Takže mezi námi se budou dvě vybírat a bude to zřejmě podle výsledků na Mistrovství Evropy. To, co nám teď vadí, je, že kvůli koronaviru zavřeli bazény a my nemůžeme trénovat,“ uzavřela Vendula Dušková.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související