Velikonoční nádivka z jihu Čech. O svátcích nesmí chybět
Recept je velmi starý, pochází z jedné oblastní kuchařky, rok jejího vydání je z přelomu 20. let minulého století.
- 300 g vařeného uzeného masa
- 300 pečeného vepřového masa
- 8 housek nebo rohlíků
- cca 350 ml mléka
- 5 vajec
- 1 menší pórek, 1 lžička oleje nebo másla
- petrželka
- citrónová kůra
- sůl, mletý pepř, mleté nové koření, mletý zázvor
- sádlo na vymazání pekáče
Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme ho oschnout. Potom zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a necháme, až se tekutina vsákne. Omytý pórek najemno nakrájíme a krátce podusíme na malém množství oleje či másla. Uzené i pečené maso nakrájíme na kostičky a spolu s výpekem z vepřového masa a podušeným pórkem přidáme k namočeným rohlíkům. Osolíme, uvážlivě okořeníme, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, nakrájenou petrželku a vše spojíme. Naposledy opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu rovnoměrně rozestřeme do vymazaného pekáče a ve vyhřáté troubě pečeme cca 1 hodinu při 160°C.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.