Vedení škol neberou domácí vzdělávání na lehkou váhu. Učitelé připravují žákům náhradní výuku

17. březen 2020 12:00

Žáci a studenti základních a středních škol v Karlovarském kraji už týden nechodí do školy. Vláda o tom rozhodla v souvislosti se šířením nákazy koronavirem. Žáci se tak musí vzdělávat doma.

Základní a střední školy v Karlovarském kraji informují rodiče o zadaných úkolech zejména pomocí emailů. Kromě toho se na webových stránkách jednotlivých škol objevují seznamy úkolů pro dané ročníky. K dispozici jsou žákům například online učebnice – to znamená, že jsou přístupné přes internet. Někteří učitelé přidali také pracovní listy.

Základní škola Dukelská v Kraslicích nabízí dětem, které nemají doma přístup k počítači nebo notebooku jeho zapůjčení ze školního majetku. K procvičení staršího učiva, ale také k pochopení nového používají školy například i software Moodle, kde mají žáci k dispozici učební texty a následně testy k procvičení. Ty tam vytváří samotní učitelé. Někteří pedagogové se žáky komunikují i formou internetové konference.

Česká televize připravila pro žáky prvního stupně základních škol dopolední výukový program v podobě projektu UčíTelka. V televizním studiu vystupují učitelé s několika žáky. V půlhodinových časových intervalech probírají s dětmi vybrané učivo. Například v pondělí 16. března se věnovali českému jazyku, blok doplňovala také tělesná a občanská výchova.

Dnes je na programu výuka matematiky. Vysílání pořadu je připravené na každý den kromě víkendu. Žáci, kteří pořad sledují, můžou pracovat stejně jako děti ve studiu. V úterý a ve čtvrtek je potom vysílání doplněné také pořadem, který bude pomáhat žákům základních škol s přípravou na přijímací zkoušky na střední školy.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související