Karlovarský kraj zavedl preventivní opatření ve veřejné dopravě

17. březen 2020 09:00

Karlovarský kraj nařídil od úterý 17. března dopravcům v meziměstské dopravě preventivní opatření proti šíření nákazy koronavirem. Doporučil také městům, aby podobná opatření zavedla v systémech městské hromadné dopravy.

Krajské nařízení se vztahuje na šest autobusových dopravců a dva železniční. V případě linkové autobusové dopravy nesmí cestující nastupovat předními dveřmi, řidiči je nebudou odbavovat, lidé nemohou využít ani odbavovací zařízení ve vozidle.

V případě vlakové dopravy kraj rozhodl, že průvodčí nebudou prodávat jízdenky. Cestující by se měli chránit rouškami, šálou nebo šátkem.

Nařízení je platné do 24. 3. 2020, 6:00 hodin.

SHRNUTÍ 

Veřejná linková doprava
1) Zakazuje se nástup předními dveřmi.
2) Cestující budou nastupovat a vystupovat druhými (případně dalšími) dveřmi s tím, že toto opatření se nevztahuje na vozidla pouze s jedněmi dveřmi.
3) Cestující nebudou odbaveni řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Již zakoupené jízdní doklady nebudou cestující ve vozidle označovat.
4) Dopravce zajistí označení předních dveří ve vozidle zákazem vstupu a přední ochranný prostor vozidla zabezpečí proti vstupu cestujících. 

Veřejná drážní osobní doprava
1) Nařizuje se provést opatření k minimalizaci styku cestujících s personálem dopravce.
2) Cestující nebudou odbaveni personálem dopravce ve vozidle.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio