V Galerii umění zaujmou obrazy malířského virtuosa Vladimíra Nováka

9. květen 2024 09:25

Karlovarská Galerie umění představuje obrazy Vladimíra Nováka, zakládajícího člena Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece. V levém křídle uvidí návštěvníci práce z 80. let, v pravém pak obrazy z tohoto tisíciletí včetně posledních let. 

„Autorovy práce z 80. let nebo soubor aktuálního díla přináší výtvarný zážitek hluboké intenzity a malířské virtuozity, který je nejen v Čechách, ale i ve světovém kontextu, výjimečný,“ uvedl kurátor Martin Dostál.

Malířský virtuos Vladimír Novák

O Novákovi se často píše, že představuje osobitě naléhavý a hluboce intenzivní výtvarný jazyk založený především na energii, barvě a uvolněném gestickém malířském rukopisu, který expresivně zpracovává existenciální prožívání. Jeho obrazy i přes některé velmi konkrétní názvy nechávají velký prostor pro fantazii diváků.

Název výstavy Život je krátký, krátký je čas, je citátem francouzského básníka. „Ještě by to chtělo tak deset let, ale se svěží mysli,“ přál si na vernisáži Vladimír Novák. Návštěvníci mohou v galerii porovnat, jak se v průběhu let měnila jeho tvorba.

Výstava Život je krátký, krátký

„Levou část galerie s obrazy z 80. let můžeme charakterizovat jako temnější. Já jsem si ji pro sebe charakterizoval jako veselou depresi, nebo depresivní veselost. Pozdější díla, která vznikla v jiné společenské situaci, jsou taková vylehčenější, je tam víc světlých barev,“ uzavřel Dostál.

Výstava potrvá do 23. června.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio