Vary na začátku července opět ožijí filmovým festivalem. Připomeňme si, jak se lety měnil

17. červen 2019 12:00

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v České republice největším svého druhu a dal by se považovat za nejdůležitější kulturní událost ve střední a východní Evropě. Je to jeden z nejstarších filmových festivalů na světě a právě jeho historie je velmi zajímavá.  

První ročník se odehrál ve dnech 1. – 15. srpna 1946, ale ne v Karlových Varech, jak jsme zvyklí. První čtyři ročníky filmového festivalu se primárně pořádaly v Mariánských Lázních a až třetí z nich byl soutěžní, do té doby se jednalo pouze o přehlídku filmů.

V roce 1948 byla poprvé udělena cena Křišťálový glóbus, hlavní cena pro nejlepší film. První udělovanou cenu získala tento rok režisérka Wanda Jakubowská za film Osvětim.

Nástupu komunistů k moci se v roce 1948 festival musel přizpůsobit

Promítat se začaly filmy s budovatelskou tématikou, natočené ve spřátelených komunistických zemích. Následovalo rozšíření udělovaných cen, aby nebyl opomenut žádný zasloužilý snímek. Kromě Velké ceny se začala udělovat i Cena míru, Cena práce, Cena boje za svobodu či Cena boje za sociální pokrok.

Rok 1956 se pro festival stal velmi důležitým, neboť byl zařazen do kategorie A mezi ty nejvýznamnější světové filmové festivaly jako jsou v Cannes, Berlíně či Benátkách. Zároveň začalo v Československu docházet k mírnému uvolňování režimu, tudíž se začaly vracet i díla západních tvůrců. Vzhledem ke konání Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě, bylo rozhodnuto střídat tyto festivaly ob rok, což platilo až do konce osmdesátých let.

Po politickém převratu získal festival nový směr

Na 27. ročníku v roce 1990 se začaly promítat filmy, které byly za komunismu v Československu zakázány, což vzbudilo velký zájem. Po čtyřiceti letech fungování filmového festivalu pod tlakem socialismu bylo nutné udat nový směr. V roce 1994 se festivalu ujal nový tým v čele s hercem Jiřím Bartoškou a filmovou publicistkou Evou Zaoralovou. Za pár let se jim podařilo vrátit festivalu jeho prestiž a slávu.

Jiří Bartoška

Vzhled festivalu, jak ho známe, vytváří studio grafického designéra Aleše Najbrta. To s festivalem spolupracuje od roku 1995. Od roku 2008 vznikají dokonce festivalové znělky, ve kterých vystupují známé osobnosti, které byly na festivalu oceněny.

Během doby působení karlovarského filmového festivalu na světové kulturní scéně se zde po červeném koberci prošly herecké ikony jako například Leonardo DiCaprio (1994), Michael Douglas (1998), Scarlett Johanssonová (2001), Morgan Freeman (2003), Robert De Niro (2008), John Travolta (2013) nebo loňská hvězda festivalu Robert Pattinson (2018). V letošním 54. ročníku patří mezi hlavní očekávané hosty Julianne Moorová, Patricia Clarksonová a Casey Affleck, který Karlovy Vary navštíví už podruhé.

autoři: Jana Přistoupilová , nkr | zdroje: KVIFF , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související