Vánoční pečivo z ovesných vloček

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

recept podle paní Mirky

Suroviny:

80 g celých nemletých ovesných vloček
80 g cukru krupice
80 g másla nebo rostlinného tuku
100 g hladké mouky
1 vejce
1 rovná kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
cca 10 mletých jader vlašských ořechů
špetka soli

pikantní marmeláda (rybízová, višňová nebo brusinková)
pečící papír

Postup:

Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a propracujeme. Vzniklé těsto necháme alespoň půl hodiny v chladu odpočinout. Potom z těsta malou lžičkou oddělujeme stejně velké hrudky těsta, které klademe na plech, vyložený pečícím papírem. Koncem vařečky uděláme do středu hrudek důlek, který naplníme marmeládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.

Doba potřebná ke změknutí : cca 10 – 14 dnů

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.