Vánoční cukroví můžete obměnit baklavou, chuťové buňky protestovat nebudou

25. prosinec 2021

U klasické baklavy je klíčovou ingrediencí med. Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin, místo něj dává např. levandulový sirup.

„Není to úplně tradiční cukroví, ale baklavu mám ráda. Je v ní slunce, léto, vzpomínky na Středozemní moře,“ vysvětluje Jana Vlková začlenění baklavy do vánočního pečení. Symbolicky touto sladkou pochoutkou oslavuje zimní slunovrat.

Med v baklavě autorka květinových kuchařek nahrazuje sirupy z různých bylin a ovoce, nejčastěji levandulovým sirupem. Členy její rodiny tato cukrovinka na vánočním stole nezaskočí: „Vlastně ani nečekají, že to bude stejné jako minule. Rodina má ráda mé experimenty.“

Ingredience
  • Na 1 velký plech: 0,5 l levandulového sirupu
  • 20 listů tenkého filo těsta
  • 250 g másla
  • 500 g ořechů

Baklava

Ořechy nasekáme nadrobno.

Máslo rozpustíme v kastrůlku a necháme trochu zchladnout.

Plech vyložíme pečícím papírem. Každý list filo těsta vložíme na plech a pomažeme rozpuštěným máslem. Mezi listy těsta sypeme sekané ořechy.

Baklava

Dole a nahoře je listů těsta více. Pokud máme balení s 20 listy, rozdělíme je např. takto: 6 listů promazaných máslem, vrstva ořechů, 4 listy, ořechy, 4 listy, ořechy, 6 listů.

Takto narovnané nařežeme na čtverce nebo kosočtverce a dáme péci do trouby. Pečeme 30 minut až hodinu při 180 °C.

Když je upečeno, ještě horkou baklavu prolijeme levandulovým sirupem.

Spustit audio