Vánoční cukroví můžete obměnit baklavou, chuťové buňky protestovat nebudou
U klasické baklavy je klíčovou ingrediencí med. Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin, místo něj dává např. levandulový sirup.
„Není to úplně tradiční cukroví, ale baklavu mám ráda. Je v ní slunce, léto, vzpomínky na Středozemní moře,“ vysvětluje Jana Vlková začlenění baklavy do vánočního pečení. Symbolicky touto sladkou pochoutkou oslavuje zimní slunovrat.
Med v baklavě autorka květinových kuchařek nahrazuje sirupy z různých bylin a ovoce, nejčastěji levandulovým sirupem. Členy její rodiny tato cukrovinka na vánočním stole nezaskočí: „Vlastně ani nečekají, že to bude stejné jako minule. Rodina má ráda mé experimenty.“
- Na 1 velký plech: 0,5 l levandulového sirupu
- 20 listů tenkého filo těsta
- 250 g másla
- 500 g ořechů
Baklava
Ořechy nasekáme nadrobno.
Máslo rozpustíme v kastrůlku a necháme trochu zchladnout.
Plech vyložíme pečícím papírem. Každý list filo těsta vložíme na plech a pomažeme rozpuštěným máslem. Mezi listy těsta sypeme sekané ořechy.
Dole a nahoře je listů těsta více. Pokud máme balení s 20 listy, rozdělíme je např. takto: 6 listů promazaných máslem, vrstva ořechů, 4 listy, ořechy, 4 listy, ořechy, 6 listů.
Takto narovnané nařežeme na čtverce nebo kosočtverce a dáme péci do trouby. Pečeme 30 minut až hodinu při 180 °C.
Když je upečeno, ještě horkou baklavu prolijeme levandulovým sirupem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.