Valeč byl útočištěm dětí za korejské války. Jejich podpisy dokumentuje obelisk v zámeckém parku

27. leden 2023

Turistický tip nás zavedl do zámeckého parku ve Valči na Karlovarsku. Najdete v něm nejen sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna, ale třeba i sedmimetrový obelisk z červeného pískovce, který je popsaný korejskými nápisy.

Jeden z nejkrásnějších zámeckých parků najdete ve Valči na Karlovarsku. Zdobí ho nejen barokní fontána a sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna, obdivovat v něm můžete i teatron, letohrádek nebo iluzivní brány. Základem zahradní kompozice parku jsou dvě na sebe kolmé osy.

Státní zámek Valeč na Karlovarsku můžete navštívit i teď v zimě. Jeho interiéry i lapidárium se návštěvníkům otevírají vždy od pátku do neděle. Nádherný zámecký park je přístupný celoročně. Jeho hlavní osa začíná západním průčelím zámku a prochází rozsáhlým parterem, dříve pravděpodobně členěným stříhanými živými stěnami, fontánami a přírodním divadlem – teatronem, galeriemi soch. Pokračuje k iluzivním bránám a průhledem do krajiny ke zřícenině, tzv. Neuhausu.

V severovýchodním rohu zámeckého parku ve Valči stojí na konci cest mezi stromy schovaný obelisk, který ukončuje hlavní příčnou osu zámeckého parku. Měří téměř sedm metrů a je vytesaný z červeného pískovce.

Nápis na jeho podstavci je téměř nečitelný. Části textu, které jsou dosud patrné, informují, že obelisk byl vztyčen roku 1890 hrabětem Vinzenzem Thurn Valsassinou, který byl v té době majitelem panství.

V horní partii obelisku jsou vyryté podpisy korejských dětí, které zde našly útočiště v 50. letech 20. století během korejské války.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio