V zámeckém parku v Kostelní Bříze na Sokolovsku roste řada unikátních stromů

15. říjen 2021

Obec Kostelní Bříza leží v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, necelých deset kilometrů jižně od Sokolova. Mezi nejvýznamnější památky patří barokní kostel svatého Petra a Pavla, za návštěvu ale určitě stojí i zrenovovaný zámecký park.

Zámecký park v Kostelní Bříze byl pravděpodobně založen v polovině 17. století. Majitelé zdejšího zámku se zde četně střídali, proto není jisté, kdo z majitelů park založil. V roce 2009 proběhla renovace zarostlého parku.

„Park Kostelní Břízy nemá v tomto regionu obdoby. Chráníme si ho jako rodinný březovský skvost. Charisma, které zde čiší, když se podíváte na ty 200 až 300 let staré stromy, které pamatují středověkou historii, ovocný sad a pozůstatky tůní, je úchvatné,“ popsal Miroslav Bouda, starosta Březové.

Významný park se chlubí několika zajímavostmi. Jednou z nich je například torzo vzácného tisu. „Před spoustou lety tady byl vysazený vzácný tis. Vidět tu můžete jeho torzo. Vysadili jsme tady ten stejný, abychom raritu toho tisu opětovně navázali. Bylo velmi složité ho sehnat,“ řekl Bouda.

V parku uvidíte buky a jilmy, tisy, skupinu starých rhododendronů, javory, staré roubované smuteční břízy a další. Nejvzácnějším stromem je už uschlý sekvojovec obrovský, jeden z několika exemplářů v republice. Je 17 metrů vysoký a zhruba 150 let starý.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio