V okolí Karlovarské věže hradu Hartenštejn prý můžete dodnes potkat Bílou paní

18. říjen 2021

Nad městem Bochov, zhruba mezi Karlovými Vary a Toužimí, najdeme velmi pozoruhodné místo – jedná se o pozůstatky pozdně gotického hradu Hartenštejn z 15. století. Krom zříceniny jako takové se zde nachází také opravená vyhlídková věž, zvaná Karlovarská.

Hartenštejn

„Hrad Hartenštejn nechal na Zámeckém vrchu vystavět Jindřich II. z Plavna jako nástupce zničeného hradu Hungerberg. První dochovaná zmínka o hradu pochází z roku 1473. Hrad také představuje promyšlený dělostřelecký systém,“ řekla na úvod pracovnice infocentra města Bochov Kamila Altmanová, která dále pokračovala:

„Historie hradu nebyla příliš dlouhá. Již v 16. století je uváděn jako opuštěný a koncem 18. století jako zbořený. Zánik hradu výrazně podpořil prodej bochovskému poštmistrovi Beerovi, který Hartenštejn rozprodal na stavební kámen pro výstavbu domů ve městě. Celý Bochov je tak v podstatě vystavěn na základech tohoto hradu.“

V roce 1927 odkoupilo hrad město Bochov, které začalo s jeho obnovou. Práce však přerušila 2. světová válka. Další rekonstrukce se Hartenštejn dočkal až roku 2006, kdy byla opravena Karlovarská věž, která od roku 2011 slouží veřejnosti jako rozhledna. Areál hradu je přístupný po celý rok, Karlovarská věž pouze od dubna do října.

Krom samotné věže doporučuje pracovnice infocentra turistům navštívit také protější vrch, kde se nachází pomník obětem 2. světové války, nebo nedalekou Andělskou Horu.

Jako snad každý hrad má i Hartenštejn svou pověst. Tato se týká zakleté Bílé paní a ovčáka, který ji měl vysvobodit. Bohužel se tak nestalo, jelikož si místo ní vzal za ženu dívku ze vsi. „A tak Bílá paní každých 100 roků bloudí hradbami Hartenštejna a čeká na své vysvobození. Takže pokud ji někdo z pánů bude chtít vysvobodit, Bílá paní stále čeká. Hlavně se jí nebát,“ zakončila povídání Kamila Altmanová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio