V Kynšperku najdete spoustu významných památek. Mezi nimi i druhou nejdelší lávku v republice

15. duben 2022

Další turistický tip nás zavedl do Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku a představil hned několik zajímavých památek v historickém centru města.

Město Kynšperk nad Ohří na Sokolovsku bylo založeno v roce 1232 českým králem Václavem I. Rozkládá se na obou březích řeky Ohře, a proto je oblíbené především u vodáků. Na své si tu ale přijdou i turisté, v historickém centru se totiž dodnes dochovala řada významných staveb a památek. 

Jednou z nich je například Panský dům. Dům s číslem popisným 1 pochází z roku 1586 a byl původně postavený jako městské sídlo rodu Metternichů. Dnes je sídlem městského úřadu, turistického infocentra, nachází se v něm i obřadní a výstavní síň, kde můžete až do 30. dubna vidět obrazy mladé malířky a kynšperské rodačky Sáry Škvareninové.

Další památkou, která stojí za pozornost je takzvaná Městská branka, vstupní jižní brána, která se dochovala jako jediná z městského opevnění. Pochází z 16. století. V tu dobu na jejím místě pravděpodobně byla vrata a mříž a město bylo na noc zavíráno. V sousedním přilehlém historickém domě bydlel akademický malíř a grafik Fritz Lederer, který je posledním pochovaným na místním židovském hřbitově.

Pozornosti určitě také neunikne kostel Nanebevzetí Panny Marie. Barokní kostel, jehož dvě kostelní věže jsou 50 metrů vysoké a jsou dominantou města. V období Vánoc bývá v kostele vystaven betlém se 70 figurkami často více jak 150 let starými.

Najdete tu také druhou nejdelší dřevěnou lávku v republice. Zastřešená lávka spojuje centrum s levobřežní částí města. Silná konstrukce měří 63 metrů. Po rechli v Českém Krumlově je nejdelší dřevěnou lávkou u nás a zároveň je to jedna z nejdůmyslnějších konstrukcí v Česku.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio