V Karlových Varech se poběží juniorský maraton

10. únor 2014

Už po osmnácté se v letošním roce uskuteční série největších běžeckých závodů pro všechny střední školy v České republice - juniorský maraton. Studenti z Karlovarského kraje se mohou zúčastnit krajského semifinálového běhu 24. dubna v Karlových Varech. Mottem akce je tentokrát "Běžíme pro Evropu - 2014".

Vyzkoušet svou běžeckou zdatnost a vůli mohou mladí lidé v závodu desetičlenných družstev škol na trati o délce klasického maratonu, tedy 42,195 km. Celý úsek je rozdělen na deset částí a běží se ve štafetě. Startovné je zcela zdarma. Součástí běhu bude i bohatý doprovodný program.

„V uplynulém roce se do semifinálového juniorského maratonu v našem kraji přihlásilo devět družstev středních škol. I letos Karlovarský kraj obeslal všechny střední školy a věřím, že zájem o účast bude ještě větší,“ uvedl hejtman Josef Novotný. Nejúspěšnější týmy ze semifinálových kol v krajích postoupí do květnového finálového závodu, který bude startovat na Staroměstském náměstí v Praze.

Do největší běžecké akce pro studenty středních škol ČR se loni přihlásilo ve školních kolech 11 550 mladých lidí. I letos projekt podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a zastoupení Evropské komise v ČR. Cílem juniorského maratonu je mimo jiné podpořit kladný vztah mládeže ke sportu, zdravý životní styl, týmového ducha a preventivně působit proti užívání návykových látek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio