V Karlovarském kraji zasedalo představenstvo Českých drah

29. květen 2013

Do konce roku chtějí České dráhy převést všechna nádraží do rukou Správy železniční dopravní cesty. Ta má dostatek financí na to, aby postupně začala s opravou nejzanedbanějších nádražních budov, tedy i karlovarského Horního nádraží. Během setkání vedení drah a Karlovarského kraje to uvedl generální ředitel ČD Petr Žaluda.

Podporu převodu a řešení situace nádraží okamžitě vyslovil hejtman Josef Novotný, který by prostřednictvím interpelace v poslanecké Sněmovně chtěl urychlit zahájení už několikrát avizované obnovy nádraží.

Obě strany jednaly rovněž o financování regionální dopravy. „V současnosti máme všechny železniční tratě vysoutěženy, smlouvy s Českými drahami i soukromým dopravcem jsou prodlouženy do roku 2019. Do budoucna je nutné vyřešit problematiku poplatků za užívání veřejných prostor a vlastnictví budov nádraží,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil. Řešila se také problematika rušení rychlíkových spojů v regionu i to, že rychlíky nestaví v zastávce Lázně Kynžvart a tím komplikují dopravu návštěvníkům lázní.

Zástupci Českých drah i Karlovarského kraje také společně absolvovali prohlídku dopravního terminálu v Sokolově i Mariánských Lázních. Mezi oběma místy se přepravili novou moderní soupravou RegioShark, které před časem začali využívat cestující na této i dalších trasách v regionu. Další čtyři vozidla budou dodána během měsíce června 2013, takže České dráhy jimi budou zajišťovat většinu regionálních vlaků na lince Mariánské Lázně – Cheb – Sokolov – Karlovy Vary. „Jedná se o kvalitní motorovou jednotku splňující nejpřísnější technické i ekologické normy. Samozřejmostí je kromě klimatizace a bezbariérového přístupu i Wi-Fi připojení,“ doplnil při prezentační jízdě ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Vladimír Omelka.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio