Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Bahna, Slavnosti kaše v Horažďovicích, sportovní dřevorubci v Sušici

27. červen 2024

Tento víkend se konají ve Strašicích tradiční Bahna. Městské slavnosti pořádají Horažďovice nebo Kralovice, v zoo se bude slavit začátek prázdnin. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Den pozemního vojska – Bahna 2024

Největší společná ukázka současné i historické vojenské techniky v Evropě proběhne v sobotu 29. června od  9 do 16 hodin v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Bahna u Strašic. Kluby vojenské historie inscenují ukázky z první světové války, z válečné operace na východní či západní frontě nebo na území protektorátu. Přijede pásová a kolová technika z Muzea na demarkační linii v Rokycanech i současná technika armády. Těšit se můžete i na průlety vzdušných sil či na seskok výsadkářů. Vstup je zdarma.

Barokní víkend

Navštivte barokní víkend na zámku ve Svojšíně ve dnech 29. a 30. června. Uvidíte obnovené vnitřní i venkovní prostory oživené o nádherné květinové vazby a dekorace nebo dobové kostýmy. Těšit se můžete i na nedělní vystoupení harfistky Kataríny Ševčíkové. Více informací na www.zapadoceskebaroko.cz.

Adie školo, hurá na prázdniny

Začátek prázdnin oslaví plzeňská zoologická a botanická zahrada v sobotu 29. června velkým soutěžním programem plným her a tábornických úkolů. Samozřejmě nebude chybět ani oblíbená soutěžní naučná stezka a zajímavé ceny. Program poběží od 10 do 17 hodin.

Slavnosti Kaše

Slavnosti Kaše

Horažďovice na Klatovsku v sobotu 29. června ožijí tradičními Slavnostmi kaše. Mírové náměstí se promění ve středověké tržiště plné rytířů a kejklířů. Slavnosti se konají jako vzpomínka na obléhání města, při kterém zde v roce 1307 zemřel český král Rudolf Habsburský, přezdívaný Král kaše. Slavnosti doprovází bohatý kulturní program, historické skupiny, vyhlášení nejlepší kaše a krále největšího jedlíka kaše. Jako hlavní host večera vystoupí skupina Portless s černošským rapperem Henrym D. Program potrvá od 12:30 do 22:30.

Kralovické slavnosti

Kralovické slavnosti

Do Kralovic jste zváni od pátku do soboty od 28. do 30. června. Čekají vás koncerty skupin Brutus, Medvěd 009 nebo Inflagranti s Josefem Vojtkem. Vystoupí i dechová hudba Kralovanka a dětské taneční kroužky. Na náměstí budou trhy a v Domě dětí Kralovice kreativní zábavné sobotní odpoledne.

Dřevorubecká soutěž STIHL TIMBERSPORTS®

V sobotu 29. června se na ostrově Santos uskuteční další závod prestižní série Czech Trophy. Soutěž je známá náročnými disciplínami a neuvěřitelnou fyzickou zdatností soutěžících. Přijďte podpořit osm nejlepších závodníků, kteří se poprali o postup v jednotlivých kvalifikačních závodech. Předvedou zručnost a obezřetnost s motorovou pilou, sekerou či speciální jednomužnou pilou. Závodníci v rychlém sledu sekají a řežou bloky, které simulují ležící i stojící stromy. Akce začíná v 12 hodin na ostrově Santos v Sušici a vstup je zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio