V Karlovarském kraji začala povolební vyjednávání. V největších městech je povede ANO

26. září 2022 08:35
Volby – Karlovarský kraj

Češi o uplynulém víkendu vybrali nové zastupitele. V 27 okrscích volili i nové senátory. Vítězem komunálních voleb v Karlovarském kraji je hnutí ANO. Získalo nejvíc hlasů v Karlových Varech, Sokolově i v Chebu.

Nejrychleji začala povolební vyjednávání v Sokolově, a to hned v sobotu večer. Jak říká lídr kandidátky vítězného hnutí ANO Petr Kubis, důležité bude najít s jednotlivými politickými uskupeními programovou shodu: „Budeme mluvit se všemi, kteří se dostali do zastupitelstva. Chtěli bychom tu situaci vyřešit co nejdříve. Musíme nalézt společnou cestu a řeč. Mandátů máme hodně, máme jich 11, takže velké díky občanům, ale to podstatné je najít společnou řeč.“

Zástupci vítězného hnutí ANO v Karlových Varech se už sešli se svými dosavadními koaličními partnery hnutím Karlovaráci a koalicí SPOLU. V pondělí budou jednání pokračovat. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) by sice bylo možné vytvořit většinu v zastupitelstvu spojením jen dvou stran, hnutí ale dává přednost širší koalici s větší podporou v zastupitelstvu.

„Rádi bychom měli silnější mandát. To znamená, nepůjdeme, abychom to měli akorát. Potřebujeme 18 mandátů. Kdyby šly pouze dvě strany, je to 19 mandátů, budeme ale vyjednávat tak, abychom jako koalice byli silnější,“ dodala Ferklová s tím, že koalice v Karlových Varech by mohla být známá už v úterý.

V Chebu hnutí ANO porazilo Volbu pro město Cheb, která před čtyřmi lety komunální volby s výrazným náskokem vyhrála. Povolební vyjednávání tam začnou v pondělí. „Začne s prvními dvěma uskupeními, se kterými jsme se na tom domluvily. Pak budou pokračovat s dalšími a uvidíme, jak se podaří sestavit funkční koalici a především kvalitní vedení města,“ potvrdil lídr letošní vítězné kandidátky Jan Vrba (ANO). Jednání by v Chebu měla skončit do konce týdne.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio