V Karlovarském kraji vzniká agentura pro podporu řemesel i kultury

18. leden 2023 14:00

V Karlovarském kraji vzniká agentura pro kulturní a kreativní průmysly, tedy například řemesla, reklamu, nebo i film. Jejím hlavním úkolem je zjistit a naplnit potřeby místních aktérů a podnikatelů v tradičních, ale i v nových průmyslových oborech.

Vznikající Agentura 4K je zároveň jedním z prvních strategických projektů Karlovarského kraje. Bude pomáhat místním podnikatelům. Ještě před tím, než začne naplno fungovat a poskytovat třeba poradenské služby, je potřeba zjistit aktuální potřeby kreativců.

Agentura funguje ve formě zapsaného ústavu. Na její fungování bude dohlížet odborná rada složená ze zástupců firem, kreativců a dalších odborníků. Partnery agentury mají být velké průmyslové firmy, jako je porcelánka Thun či sklárna Moser. Spolupracovat má také se Západočeskou univerzitou v Plzni a Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj patří k tzv. strukturálně postiženým regionům, kterým proto mají pomoci například unijní dotace k transformaci.

V současné době je podíl kulturního a kreativního odvětví na ekonomice Karlovarského kraje třikrát menší než třeba u Ústeckého kraje a téměř devětkrát menší, než je průměr v Česku.

Kdy agentura začne lidem pomáhat a kde bude sídlit? Poslechněte si rozhovor s krajskou zastupitelkou Markétou Monsportovou.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio