V Karlovarském kraji se šíří nákaza na školách, odběry se posílí

16. září 2020 10:00

V Karlovarském kraji je se už prokázala nákaza koronavirem na 22 školách u žáků nebo učitelů. Kraj proto opět otevře odběrové místo v Chebu, aby se zvýšila kapacita testování.

Zástupci kraje už jednají s Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary (KHS) o možném zpřísnění ochranných opatření. Poté budou rozhodovat, jestli a za jakých podmínek je nařídí. Nákaza se v současné době šíří hlavně na základních a středních školách.

Podle ministerstva zdravotnictví přitom k 11. září bylo v kraji devět škol s omezenou výukou minimálně v jedné třídě. Žádná škola nebyla kvůli nákaze uzavřena. Od pondělí ale vedení školy uzavřelo základní školu Myslbekova v Ostrově, kde onemocnělo několik učitelů, a nebylo tak možné zajistit výuku. Jednou z prvních škol, kde se nákaza objevila, byla i Střední uměleckoprůmyslová škola keramická a sklářská v Karlových Varech.

Školy v Karlovarském kraji mají v současnosti 45 nakažených z toho 14 pedagogů. Dalších 52 pedagogů je v karanténě. 

Dochází kapacity pro testování

Odběrové místo v karlovarské nemocnici testovalo v posledních dnech okolo 300 lidí za den, což je na hranici jeho možností. Nově by se proto mělo odběrové místo opět otevřít i v areálu chebské nemocnice. Pořád je podle vedení kraje v záloze možnost zřídit další místo i v sokolovské nemocnici.

Krajským hygienikům docházejí také síly na trasování a testování potencionálních nakažených. Doba, než se potencionálně rizikový člověk dostaví na test, trvá v Karlovarském kraji i několik dní. Zvlášť u studentů nebo dětí je pak těžké je udržet mimo dosah dalších lidí. Tím se riziko dalšího přenosu nákazy zvyšuje.

Hygienici v Karlovarském kraji nyní evidují 281 nakažených novým typem koronaviru. Za poslední den počet lidí s nemocí covid-19 stoupl o 24. Nejvíce infikovaných je stále na Chebku, a to 137. Následuje Karlovarsko se 105 případy a na Sokolovsku je aktuálně 39 nemocných. Od počátku epidemie se v kraji nakazilo 844 lidí, 523 z toho se už vyléčilo.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související