V Chebu upraví cestu pro pěší na Švédský vrch

5. březen 2018 07:00
Zprávy

Pěší trasa z Vrázovy ulice na Švédský vrch v Chebu se v následujících měsících dočká zásadního vylepšení. Od předloňského srpna, kdy došlo k uzavření lávky přes kolejiště, je totiž využívána daleko více než dříve.

„Než bude lávka nová, musíme občanům zajistit, aby se na Švédský vrch dostali příjemnou cestou a hlavně bezpečně,“ uvedl starosta Zdeněk Hrkal.

Majetkoprávní vztahy k pozemkům, po kterých cesta vede, se již městu podařilo vyřešit. Nic už tedy nebrání tomu, aby se v krátké době začalo s úpravami.

Lávka na Švédský vrch v Chebu by se mohla rekonstruovat příští rok

Lávka pro pěší u Horního nádraží v Karlových Varech

Celková rekonstrukce lávky pro pěší na Švédský vrch v Chebu, která musela být vloni v srpnu kvůli havarijnímu stavu uzavřena, by mohla proběhnout v první polovině příštího roku. Takový je výsledek nedávného jednání radnice s vedením Správy železniční dopravní cesty.

„Při nedávném jednání na ředitelství Českých drah nám bylo přislíbeno, že městu potřebné pozemky poskytnou. Nyní máme přesně vymezit místa, která chceme upravit. Ve hře je varianta jejich pronájmu s tím, že do budoucna by nám je dráhy odprodaly,“ poznamenal místostarosta Pospíšil.

V rámci úprav cesty pro pěší za kolejemi se počítá například s vyrovnáním panelů, rekonstrukcí propustku přes potok a především vybudováním dosud chybějícího veřejného osvětlení. Pracovat se bude i pod železničními viadukty ve Vrázově ulici.

Na pravé straně ve směru od města vznikne nový chodník, takže frekventovanou komunikaci už nebude třeba přecházet. „Nejprve chceme náhradní trasu na Švédský vrch upravit po ulici Železničářů, v další fázi pak až k rybníčku za uzavřenou lávkou,“ upřesnil starosta Hrkal.

Nová lávka na chebský Švédský vrch bude širší a bezbariérová

Lávka přes Svratku na Riviéře v Brně bude volně přístupná

Nová lávka pro pěší na Švédský vrch v Chebu začíná dostávat konkrétní podobu. Z pěti návrhů připravených projektantem vybrala pracovní skupina ocelovou estakádní lávku o šířce 2,5 metru.

Pracovat se začne hned z jara. Nejprve se přitom budou zvelebovat plochy v okolí cesty.

V plném proudu jsou také přípravy na snesení uzavřené lávky. „V závěru února bylo vybrané firmě předáno staveniště. Vlastní demontáž za pomoci obřího jeřábu má proběhnout v termínu od 5. do 26. března,“ upřesnil Pospíšil.

Zároveň se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci lávky nové. „Původně zvažovaná varianta jednoduché a finančně ještě relativně přijatelné lávky nevyhověla velmi přísným požadavkům Správy železniční dopravní cesty. Takže je bohužel jasné, že nepůjde o žádné levné řešení. Hledáme proto také vhodný dotační titul, který by alespoň část nákladů pokryl,“ uzavřel starosta Hrkal.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio