Do Karlových Varů přijel britský herec Clive Owen, na festivalu převezme cenu

4. červenec 2024 17:00

Do Karlových Varů dnes dorazil britský herec Clive Owen. V sobotu na závěr filmového festivalu převezme Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu. 

Na držitele Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara před vstupem do Grandhotelu Pupp čekala asi stovka lidí. Clive Owen v pohodové náladě lidem rozdával podpisy.

Owen v pátek uvede snímek Na dotek. Cenu si převezme v závěrečný den festivalu 6. července společně s Ivanem Trojanem, který obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii.

Rodák z Coventry začal po absolutoriu na Královské akademii dramatických umění hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. Po filmovém debutu ve snímku Vroom v roce 1988 se objevoval především v televizních filmech a seriálech.

Mezi nejúspěšnější patřila role charismatického Stephena Cranea z kriminální série Hazardér. Za ztvárnění Larryho v romantickém dramatu si odnesl Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara.

Ve stejné době ztvárnil také titulní roli ve snímku Král Artuš a o rok později Dwighta McCarthyho ve filmu Sin City - Město hříchu. S režisérem Alfonsem Cuarónem natočil Owen mysteriózní sci-fi Potomci lidí, se Spikem Leem thriller Spojenec.

Hlavní mužskou roli si zahrál v historickém dramatu Shekhara Kapura Královna Alžběta: Zlatý věk nebo v akčním thrilleru Toma Tykwera International. V roce 2021 ztvárnil Billa Clintona ve třetí sérii antologie American Crime Story.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy