V Chebu chtějí letos investovat přes 250 milionů korun

7. leden 2014

Město Cheb by v letošním roce mělo hospodařit s finančními prostředky v celkovém objemu téměř 805 milionů korun. Tento údaj vyplývá z rozpočtu města na rok 2014, který schválilo zastupitelstvo na svém prosincovém zasedání. Celkové příjmy mají přitom dosáhnout výše přes 690 milionů korun, rozdíl tedy činí přibližně 115 milionů.

Nejzásadnější investicí letošního roku v Chebu je přitom vybudování druhé etapy průmyslového parku v Dolních Dvorech za 60 milionů korun. „První etapa, která městu přinesla přibližně 1 100 nových pracovních příležitostí, je zcela obsazena a zarezervovánu už máme i většinu pozemků z připravované druhé etapy. Díky jejímu vybudování se rozloha průmyslového parku zvýší ze současných pětatřiceti hektarů o dalších bezmála třicet. Jedná o zcela zásadní investici. Nabídka perspektivních pracovních míst je z hlediska dalšího rozvoje města klíčovým faktorem,“ dodal místostarosta Tomáš Linda.

Na realizaci některých velkých investičních akcí chce město získat dotační prostředky. „Týká se to například závěrečné etapy revitalizace sídliště Zlatý vrch, konkrétně ulice Dvořákovy, výstavby poslední části cyklostezky z Chebu do Waldsassenu, víceúčelového hřiště pro 2. základní školu, dětského dopravního hřiště nebo rekonstrukce vnitrobloku mezi ulicemi 26. dubna a Obrněné brigády,“ doplnil starosta Pavel Vanoušek.

Zkrátka nepřijdou ani okrajové městské části

Výraznějších investic se dočkají také okrajové lokality města. Počítá se s vybudováním nového vodovodu a kanalizace v Horních Dvorech, dokončením celkové rekonstrukce komunikací v městské části Švédský vrch nebo jejich velkoplošnými opravami v Podhradu.

„Na rekonstrukce a velkoplošné opravy komunikací máme v letošním rozpočtu vyčleněno 35 milionů korun. Vedle velkých akcí na Švédském vrchu a v Podhradu počítáme například také s velkoplošnou opravou příjezdové komunikace na Stein nebo rekonstrukcemi ulic Žižkova a Svatopluka Čecha,“ uvedl místostarosta Linda.

Hezčí budou letos i některá sídliště

Stranou letos nezůstanou ani chebská sídliště. Vedle Zlatého vrchu, kde proběhne celková rekonstrukce Dvořákovy ulice, se bude pracovat i na Skalce či Hradčanech. „Na Skalce je v plánu vybudování parkoviště s více než 110 parkovacími místy mezi věžovými domy v ulici Přátelství. Nové parkoviště se 40 místy se bude stavět také v ulici Šeříková na Hradčanech. Pokračovat bude i projektová příprava celkové revitalizace sídliště Spáleniště,“ upřesnil Linda.

Z dalších investičních akcí se počítá například s dokončením letos zahájené přestavby bývalého hotelu Hradní dvůr na dům s pečovatelskou službou nebo rekonstrukcí vnitřní zahrady a rajského dvora v areálu františkánského kláštera.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio