V Česku začala platit povinnost nosit na frekventovaných místech respirátor, nebo jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest

25. únor 2021 10:00

V České republice platí od půlnoci ze středy na čtvrtek povinnost nosit na frekventovaných místech respirátor, nanoroušku, nebo dvě chirurgické roušky. Zpřísněná opatření je nutné dodržovat i ve veřejné dopravě.

Z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví musí lidé od čtvrtka nosit na frekventovaných místech kvalitní ochranu dýchacích cest. Buď respirátor, nanoroušku nebo zdvojené roušky. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Lidé ochranu dýchacích cest tohoto typu musí nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo pro zaměstnance v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musí také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Děti od 2 do 15 let nemusí nosit respirátor, protože pro ně podle ministra Blatného nejsou dostupné. Nosit ale musí nejméně chirurgickou roušku nebo jinou s vyšší ochranou, například nanoroušky.

Nejméně zdravotnickou obličejovou masku musí lidé nosit také v ostatních vnitřních prostorech budov mimo bydliště či ubytování a venku v zastavěných oblastech blíže než dva metry k lidem mimo vlastní domácnost. Podomácky vyrobené šály nebo šátky jsou na těchto místech povolené jen do konce února. Pro místa s povinným respirátorem ale odložení účinnosti opatření neplatí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související