Primář chebské interny: Umírají mladší ročníky. Důvodem může být britská mutace i neukázněnost

23. únor 2021 11:30

Vážná situace zůstává v nemocnicích v Karlovarském kraji. V poslední době tam přibývá mladších pacientů, kteří potřebují intenzivní péči. Podle primáře chebské interny může být jedním z důvodů mutace viru, která je nakažlivější.

I když sanitky i vrtulníky pacienty s covid-19 převážejí denně do jiných nemocnic v Česku, lůžka v Karlovarském kraji se za velmi krátkou dobu opět zaplní. Chybí jak ta intenzivní, tak i místa pro středně těžké případy. Přibývá také mladších pacientů s těžkým průběhem.

Na intenzivních lůžkách jsou v současné době i lidé, kterým je mezi 20ti až 40ti lety. „Dokonce ročníky 1971 i 1974 se staly běžnou záležitostí. Už to nejsou pacienti, kterým by bylo 80+. Nejmladšího pacienta máme teď ročník 1994, dokonce s oboustranným zápalem plic. Opravdu se to přesouvá do nižších věkových kategorií se všemi důsledky, umírají mladší jedinci,“ potvrdil primář chebské interny Stanislav Adamec.

Podle primáře může být jedním z důvodů mutace viru, která je nakažlivější: „Já si myslím, že je to dané skutečně tou mutací. Evidentně se soustředí na mladší jedince. Samozřejmě ti mají daleko vyvinutější imunitní systém, takže pak reakce toho organismu je daleko přehnanější. Mladší ročníky jsou i méně ukázněné. Jsou to zatím samozřejmě všechno spekulace. Počkáme si na ta tvrdá data ze studií o britské mutaci.“

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související