Karlovarské krematorium nestíhá. Zemřelé bude odvážet do jiných krajů

24. únor 2021 15:30

V kritické situaci je krematorium v Karlových Varech. Kvůli vysokému počtu zemřelých nestíhá všechny ostatky zpopelnit. Oproti loňskému únoru narostl počet žehů o více než 100 procent. Zemřelé proto bude pohřební služba převážet do jiných krematorií v zemi.

Krematorium v Karlových Varech je přetížené. Situace, podle provozovatelů, je kritická. Počty zemřelých v celém kraji jsou vysoké a pec nestačí všechny zesnulé zpopelnit. V současné době je pec v provozu 24 hodin denně po celý týden. Situace je podle provozovatelky krematoria Ireny Fořtové kritická.

„Během února loňského roku bylo provedeno 213 žehů. K dnešnímu dni jich bylo provedeno už 380, a to máme ještě pár dní do konce měsíce. Domlouváme se s pohřebními službami, abychom od každého a každý den odebrali alespoň nějakou malou část, protože to nelze, aby nám sem každý den přivezli všechny zesnulé. Nemáme na to ani kapacitu chladicích boxů, ani pece,“ popsala Fořtová.

Podle lékařů se v souvislosti s nákazou koronavirem zvyšuje také úmrtnost mladších pacientů. Tuto informaci provozovatelka karlovarského krematoria potvrzuje: „Bohužel je to tak. Mám tady dnes a denně ročníky 1970 a mladší. To už člověka mrazí.“

Zaměstnanec Jiří Fořt, který v krematoriu pracuje přes 20 let, říká, že nikdy nic podobného nezažil: „Je to poprvé v životě, že je toho tady tolik. Nikdy jsem nic takového nezažil.“

Pomoc nabídl Karlovarský kraj

Karlovarský kraj pronajme mobilní chladicí jednotku, kam budou ostatky uloženy a převezeny do krematoria v jiném regionu. V úterý o tom informoval hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Od začátku roku v kraji, který má zhruba 294.000 obyvatel, zemřelo 650 lidí s koronavirem. Dosud tam zemřelo s covidem téměř 1100 lidí.

„Obrátila se na nás provozovatelka karlovarského krematoria s tím, že krematorium dnes pracuje na 113 procent běžného provozu a pohřební služby avizují stále vyšší počty těl zemřelých. Proto jsme dospěli k závěru, že kraj pronajme mobilní chladicí jednotku pro převoz těl zemřelých a uhradí jejich rodinám náklady na dopravu do krematoria v jiném kraji,“ řekl Kulhánek.

Podle hejtmana se to bude týkat případů, v nichž pozůstalí nechtějí obřad rozloučení se se zesnulým. Hromadný přesun těl zemřelých bude využit jen dočasně po nezbytně dlouhou dobu, než se situace na území Karlovarského kraje stabilizuje.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio