V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka, onemocnění se potvrdilo na Sokolovsku

6. září 2024 08:45

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot. Potvrdila se na farmě v Jindřichovicích na Sokolovsku u berana, který uhynul. Hrozí, že se nákaza rozšíří do dalších chovů.

Nemoc není přenosná na člověka a lidem nehrozí žádné nebezpečí, informoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zdůraznil, že kvůli onemocnění není nutné zvířata plošně utrácet. Zavedena ale budou mimořádná opatření, nebude možné vyvážet živá zvířata a inseminační materiál.

Platit budou především v Karlovarském, Plzeňském a Ústeckém kraji, v Praze a dále v části Libereckého, Jihočeského a Středočeského kraje. Omezení se nedotknou masa a mléka, podle ministra bude možné nadále porážet zvířata a jejich maso zpracovávat. Před porážkou ale veterináři zvířata vyšetří.

Onemocnění letos zaznamenali veterináři také například v Německu, Dánsku či Lucembursku. Nemoc se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevuje krvácení a vředy. Onemocnění způsobuje virus, jeho přenašečem je hmyz. Proti onemocnění je možné zvířat očkovat, plošnou vakcinaci zatím Česko neplánuje.

Ministerstvo zemědělství je podle Výborného připravené kompenzovat chovatelům škody. Poslední pozitivní případ katarální horečky ovcí byl v Česku podle veterinářů zaznamenán v září 2009. Od konce dubna 2013 byla ČR považována za zemi bez výskytu tohoto onemocnění.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio