Už z hor z ní zvon

26. prosinec 2019

Píseň, kterou opětovně na celém světě upravují a natáčejí všichni, kteří v sobě cítí pokoru a lásku - to je Amazing Grace. Její text byl publikován před 240 lety, v roce 1779, později byl zpíván dokonce v asi dvaceti různých melodiích, až zůstala ta jediná, nejoblíbenější, která se zpívá dnes.

Amazing Grace, česky „Úžasná milost", je křesťanská píseň, jejíž slova napsal anglikánský kněz a bývalý kapitán otrokářské lodi John Newton, publikoval ji v roce 1779. Melodie se jmenuje New Britain, což je árie neznámého autora původem pravděpodobně z Irska. Píseň Amazing Grace se stala v americké kultuře ikonou, je spojena především s pohřby a pietními akty, zněla například obětem teroristických útoků z 11. září 2001, je také často užívána pro různé světské účely a marketingové kampaně. Dudáci občas tuto píseň hrají u Hasičského pomníku v New Yorku. Vyšla o ní dokonce kniha, jmenuje se Amazing Grace: Příběh nejoblíbenější písně Ameriky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.