Urychleně vysejte ty letničky, které mají dlouhou dobu klíčení

Některé letničky potřebují na klíčení delší dobu. Abyste se vůbec mohli radovat z jejich květů, je nutné je do půlky února vysít.

„Mezi letničky s dlouhou dobou klíčení typicky patří např. lobelka, verbena, sporýš, maceška nebo voskovka. Už bychom je měli mít zaseté. Pokud nemáme, musíme je vysít co nejdřív,“ upozorňuje zahradník Jan Kraus. A jak na to?

„Ze zimního řezu dřevin raději udělejte jarní, nespěchejte s ním,“ nabádá zahrádkářský instruktor Josef Vačkář. S řezem ovocných stromů je podle něj lepší počkat na čas rašení, kdy už do stromu proudí míza. Řezné rány se pak snáze hojí. Když není zbytí, v zimě je řez možný jenom u jádrovin. Proč teď neřezat peckoviny?

Zdobení čajových lžiček polymerovými hmotami je koníčkem paní Heleny Vetrákové ze Starého Sedliště na Tachovsku. Ve své malé pracovně má spoustu barevných polymerových hmot a vytváří lžičky se jmény i plastickými obrázky. Jak paní Helena lžičky zdobí, se do Starého Sedliště zajela podívat Martina Sihelská.

„Topinambury se většinou vaří, nebo jsme z nich dělali chipsy v troubě a různě je tepelně upravovali, ale tohle je zasyrova,“ představuje svůj recept na pomazánku z topinamburů s česnekem autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Vyzkoušíte, jestli vám její pomazánka bude chutnat?

Zveme např. na přednášku Tomáše Šapovalova Svatý Martin – dva roky v Karibiku 13. 2. v Městské knihovně Cheb, na komentovanou prohlídku výstavy Bezobratlí kolem nás 15. 2. v Západočeském muzeu v Plzni a na workshop výroby lapače snů z ovčí vlny 15. 2. v Městské knihovně Chodov.

Zimní škola zahrádkářů v Plzni pokračuje v sobotu 17. 2. v Mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM v Kaznějovské ulici. S pěstováním a zpracováním léčivých a adaptogenních rostlin vás tam od 8:30 do 11:30 hod. seznámí bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Také západní Čechy postihla chřipková epidemie. Které bylinky užívat proti chřipce preventivně a které nám pomohou s léčbou tohoto virového respiračního onemocnění? Radí fytoterapeutka Monika Šedivcová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio