Sběratelka kočárků se pyšní také kousky z 19. století

Historické i retro kočárky, k tomu dětské výbavičky, zavinovačky, chrastítka i panenky. Návrat do kočárku, to je název nové výstavy, kterou do černošínského muzea zapůjčila sběratelka Karla Radová z Konstantinových Lázní.

Karla Radová

Sbírku má Karla Radová tak obsáhlou, že řada exponátů se jí domů nevejde, proto je má na mnoha místech. Je jich totiž na dvě stovky, a to už je opravdu na vystavu třeba na hřišti.

Ve sbírce Karly Radové jsou i kočárky z 19. a 20. století, mezi nejstarší patří NAETHER, výrobcem byl Němec Ernst Albert Naether, který je dnes považován za zakladatele německého průmyslu kočárků. Původně převzal v roce 1846 kolářství svého otce, postupně začal vyrábět sáňky a také kočárky. Kvůli poptávce zařadil do výroby i malé dřevěné kočárky. Protože se rozšířily do celé Evropy, tak se firma NAETHER začala soustřeďovat pouze na výrobu kočárků, ostatní sortiment už od 50. let 19. století nebyl v nabídce.

Paní Karla Radová ale přivezla i další značky kočárků. Za zmínku stojí neméně krásný WISA Gloria ze Švýcarska, firma vznikla na přelomu 18. a 19. století. I tento kočárek máte možnost vidět v muzeu na výstavě. "Jsou to skutečné rarity, a to nemluvím jen o těchto dvou firmách. Samozřejmě nelze představit všechny kočárky, o každém mohu mluvit hodně dlouho. Ale hlavně musím dodat, že to stojí za podívanou. Takže kočárky zůstanou v černošínském muzeu až do konce června letošního roku," dodala.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.