Trhanec – dobrota pro děti, aby se jim šlo lépe do školy
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 2 porce:
Na těsto:
250 ml mléka
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2-3 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
50 g rozinek
olej nebo sádlo na pečení
Na polití:
malinová šťáva nebo kompot či ovocná přesnídávka
Postup:
Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko, které rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety. Upečené vidličkami roztrháme na kousky, klademe je na talíře, pocukrujeme a polijeme šťávou, kterou můžeme podle chuti naředit.
Poznámka: Trhanec můžeme podávat také s kompoty nebo s rozvařeným ovocem.
Celková doba přípravy 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.