Třešňová bublanina z třeného těsta

Oblíbený sezónní moučník, kterým dozajista nikdo nepohrdne. Když je na stole bublanina z čerstvých třešní nebo višní, je to jasná známka toho, že jsou za dveřmi prázdniny a dovolené. Možná i právě z těchto důvodů je bublanina oblíbená u dětí i dospělých. U dětí možná i proto, jak krásně a na cíl se dá s peckami třešní „střílet“. Cílem se rozumí kdokoliv a cokoliv.

Suroviny:

4 vejce

200 g másla

150 g moučkového cukru

400 g polohrubé mouky

1 kypřící prášek do pečiva

cca 200 ml mléka nebo sladké smetany

třešně

tuk a hrubá mouka na vymaštění a vysypání pekáče

Postup:

Nejprve utřeme, nebo v robotu zpracujeme cukr a máslo. Postupně přidáváme celá vejce. Do dobře utřené hmoty přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a mléko, nebo smetanu. Zamícháme a nalijeme do pekáče, nebo plechu s vyšším okrajem, předem vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou.

Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a hustě posázíme omytými, osušenými a v hrubé mouce obalenými třešněmi.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160 °C asi 35 minut.

Studenou bublaninu nakrájíme na porce, pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.

Celková doba přípravy třešňové bublaniny podle tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.