Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Rozhlasová 25, Pilsen busking fest, Dožínky Plzeňského kraje, 100 let Doubravky

5. září 2024

Tento víkend vás zveme na Rozhlasovou 25, na oslavu 100. výročí připojení Doubravky a Lobez k Plzni nebo na Dožínky Plzeňského kraje do Dýšiny. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Rozhlasová 25

Start tradičního pochodu je před budou Českého rozhlasu Plzeň v sobotu 7. září mezi 8. a 10. hodinou. Závěr pochodu obstará táborák a zpívání s kytarou opět před rozhlasovou budovou. Podrobnosti najdete zde.

Pilsen Busking Fest

Pilsen Busking Fest potrvá v Plzni do neděle 8. září. Můžete těšit na freestyle fotbalistu Stefana Florescu z Rumunska, kouzelníka Joyti Supernaturel z Francie, novozélandské cirkusové duo Mulletman and Mim nebo akrobaty Jesus Soria trio ze Španělska. Z muzikantů jmenujme klezmer/gypsy punk crossover kapelu Trikosis z Holandska, ze Slovenska přijede ethno/world music kvartet Kapre, z Austrálie country/reagge roots multiinstrumentalista Rhys Crimmin a berlínskou pouliční scénu zastupují rockeři Dr. Phil Harmonic, live electro šaman Gray Contrast a rockeři Lev Radagan & Eek Balam. Každý den večer se návštěvníkům rozdají sluchátka na nám. Republiky začne silent afterparty, během které každý může tančit a neruší se tak noční klid.

Slavnosti babího léta v zoo

Slavnosti babího léta na statku Lüftnetka s podtitulem Zahrada podzimu konané tento víkend 7. a 8. září nabídnou tradiční přehlídku jiřinek – letos obohacenou o dvě nové pěstitelské kolekce, výstavu módních kulovitých chryzantém a ukázky tradičních odrůd ovoce z Bečovské botanické zahrady. Především však budou sobota a neděle ve znamení velkého moravského vinobraní. Program začíná po oba dva dny v 10 a trvá do 18 hodin.

Otevření Železničního muzea Stupno

Ve Stupně na Rokycansku o tomto víkendu otevřou Muzeum železnice. Do připravované expozice bylo možné nahlédnout výjimečně už loni při oslavách 160. výročí trati mezi Chrástem a Radnicemi. Teď už je ale kompletně dokončená a návštěvníkům se bude otevírat pravidelně.

Stopy baroka na zámku Hradiště

Barokní historii muzea jižního Plzeňska přiblíží komentované prohlídky a pestrý program určený především dětem, a to v sobotu 7. září od 10 hodin. Dospělí si tu jistě užijí komentovanou prohlídku zámku a parku nebo ukázky sokolnictví. Děti zase jistě nadchne hravá stopovačka nebo muzikál Příběh krále zvířat, který nastudovali žáci blovické ZUŠky. Vyvrcholením programu bude koncert cembalisty Jiřího Havrlanta a flétnistky Jany Semerádové v zámecké kapli a závěrečný barokní ohňostroj.

100 let společně

100 let spolu

100 let od připojení Doubravky a Lobez k Plzni se bude slavit v sobotu 7. září od 10 do 22 hodin. Na louce u svatého Jiří je pro děti připraveno operní představení Divadla J. K. Tyla v Plzni s názvem Prodáváme nevěstu. Děti se můžou těšit také na představení v podání Divadla Špalíček a Divadla Pluto. Hudební program nabídne vystoupení kapel X-Cover, Crimson Fields a Swing Melody, zahraje i Junior orchestr ze Základní umělecké školy Bedřicha Smetany. Hlavní hvězdou programu je skupina Čechomor a Buty. Vstup je zdarma.

Den otevřených dveří Čisté Plzně

Návštěvníci si budou moci prohlédnout v sobotu 7. září mezi 10. a 16. hodinou areál, svozovou techniků vyzkoušet výsyp popelnic a podobně. Zábavnou formou se ve spolupráci se společnostmi Asekol, Ekokom, Eektrovin dozví o třídění odpadu a na děti čekají kreativní dílničky.

Litická hradní slavnost

Městský obvod Plzeň 6 - Litice společně se spolkem Naše Litice pro Vás připravili bohatý program na sobotní odpoledne 7. září od 14 do 21 hodin. K vidění bude například keltský tábor s dobovými kostýmy a souboji šermířů. Pro děti je připraven skákací hrad, skluzavka a malování na obličej. Proběhnou také komentované prohlídky hradu. Dále zde můžete vyzkoušet živé člověče nezlob se a měření rychlosti kopu fotbalovým balónem a připravena je i soutěž o nejlepší štrůdl.

Mariánská pěší pouť

V rámci Letního barokního festivalu Plzeňského kraje Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici připravilo na sobotu 7. září od 16:30 pěší pouť po Staré plaské cestě z Plas do Mariánské Týnice. Přeneseme se do doby barokní, kdy pouť k místu starobylého mariánského zasvěcení byla součástí duchovního života každého věřícího. Putování doprovodí soubor RITORNELLO pod vedením Michaela Pospíšila. Duchovní promluvu a zamyšlení pronese P. Günther Eckelbauer, OMI.

PROGRAM:
16:30 zahájení v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Plasích
16:45–20:30 putování po Staré plaské cestě do Mariánské Týnice
21:00 zakončení v Mariánské Týnici

Délka pěší trasy činí cca 10 kilometrů. Auta mohou poutníci odstavit v Mariánské Týnici, odkud bude v 16 hodin zajištěn odvoz autobusem do Plas.

Dožínky Plzeňského kraje

Čtěte také

Dožínky zavítají v neděli 8. září do Dýšiny nedaleko Plzně. Slavnost bude spojena s oceněním lokálních zemědělců a vyhlášením soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje. Návštěvníci uvidí ukázky tradičních lidových řemesel a dožínkové výzdoby, zdobení koní a povozů, ale také možnost zažít dožínkové tradice. Dožínkový průvod od základní školy až na náves povede Soubor písní a tanců Jiskra. Děti si užijí tvořivé dílny, nafukovací skákací traktor či farmářské aktivity. K vidění budou historické traktory i hasičská technika. O hudební doprovod se postará pěvecký sbor Gutta z Dýšiny a skupina Václava Žákovce. Během dne několikrát vystoupí také Soubor písní a tanců Jiskra. Připraven je také koncert Petra Kocmana se skupinou PK Band. Program začíná v 9:45.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.