Tina Turner slaví 83. narozeniny

26. listopad 2022

Nejvitálnější z mých hudebních vzorů - tak nazýval frontmen skupiny Rolling Stones Mick Jagger zpěvačku Tinu Turner. 

Tina Turner začala svou hudební kariéru už v r. 1957, kdy působila ve skupině svého manžela Ika Turnera. S dobou rokenrolu je spojována nejen proto, že někdy bývá nazývána královnou tohoto žánru, ale i z toho důvodu, že manželova kapela Kings Of Rhythm je spojována s důležitou hudební událostí, neboť v r. 1951 natočili skladbu Rocket 88, považovanou za první rockovou písničku v historii. V r. 1976 se duo Ike and Tina Turner rozpadlo.

Zdálo by se, že zpěvačka narozená v době, kdy tanečním parketům vládly velké swingové orchestry a Glenn Miller obdržel první zlatou desku za skladbu Chatanooga Choo Choo, nemá nárok uvažovat o tom, že by se měla stát pěveckou hvězdou. Jak ale už dnes víme, Tina Turner se stala jednou z největších hudebních legend osmdesátých let navzdory tomu, že chudé poměry, ve kterých jako mladá vyrůstala, byly extrémní i v černošské komunitě v jejím bydlišti v Tennesee.

Dnes žije ve Švýcarsku. Než získala tamní občanství, absolvovala povinný test, kde ji nečekala sebemenší protekce. Zkoušky zahrnovaly pokročilou znalost němčiny a švýcarské historie. A tak se z chudého a v manželství týraného děvčete stala občankou Švýcarska.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.