Tanya Tucker: Dream Lover

17. červen 2024

Ke hvězdám současné americké country nesporně patří i zpěvačka a kytaristka Tanya Tucker, původem z Texasu. Na veřejnosti vystupovala už jako dítě, ve svých osmi letech zpívala se svojí sestrou. Od té doby se stala jednou z nejvýraznějších postav country scény, známou svým drsným hlasem a emotivními výkony.

Americká country zpěvačka Tanya Tucker už jako jedenáctiletá získala profesionální angažmá v programu countrywesternového rodea zpěvačky Judy Lynn na jejím arizonském turné a v roce 1971, kdy jí bylo 13 let, nazpívala svůj první hit. Široký výrazový rejstřík, dokonalá hlasová rytmika a drsná barva hlasu ve spojení s výraznou rytmikou jsou charakteristické i pro její další úspěšné nahrávky. Countryrockové hity v podání Tanyi Tucker zdobily country žebříček po celá 70. léta a v osmdesátých letech tomu nebylo jinak.

I ona, jako jedna z předních amerických hvězd stylu country and western, svého času platila daň za popularitu a věčný život na cestách, ve studiích a hotelích. Ze závislosti na alkoholu a drogách se ale vyléčila. Jedním z pozoruhodných okamžiků v její kariéře je interpretace písně "Dream Lover". Tato píseň byla původně napsána a nahrána Bobbym Darinem v roce 1959, kdy byl Tanye Tucker pouhý jeden rok, a stala se obrovským hitem.

Tanya Tucker přinesla v roce 1981 svou verzi této klasiky a ukázala, jak dokáže skloubit svůj jedinečný styl s klasikou rock and rollu. Svou verzí písně "Dream Lover" nejen že vzdala hold původnímu hitu, ale zároveň do něj vnesla nový život a energii, která je typická pro její hudební projev. Její interpretace přinesla písni nový rozměr a oslovila jak fanoušky country, tak i širší hudební publikum.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio