Štrúdl ze škvarků

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie z České Kubice

Suroviny:

150 g vařených brambor
150 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 vejce
20 dkg škvarků
sůl
1 sklenka rybízové marmelády
cukr a skořice na posypání

Na kvásek:

3 lžíce teplého mléka
1/2kostky droždí
špetka cukru

Postup:

Brambory uvaříme, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vzešlý kvásek, žloutek, sůl, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout. Z těsta vyválíme placku a potřeme ji rybízovou marmeládou. Škvarky nadrobno nasekáme, rozložíme na marmeládu a placku zavineme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 180°C dorůžova. Nakonec posypeme cukrem se skořicí.

autor: posluchač