Střední tok řeky Úhlavy: Poučení z chyb pro budoucí generace

17. srpen 2017
Tajemství řek západu Čech

Střední část řeky Úhlavy nabízí přímo učebnicové chyby, jak se nemáme chovat k řece v krajině. Narovnání toků a ničení přirozených meandrů. Úsek Úhlavy u Švihova ukrývá i jeden poklad. Přírodní památku Stará Úhlava.

Jde o původní koryto řeky, které se neproměnilo v zemědělskou půdu, ale stalo se unikátním jezerním biotopem. Nedaleko obce Kokšín na Klatovsku, asi kilometr před Švihovem směrem po proudu řeky, tedy od Klatov na Plzeň, kdysi stával stejnojmenný hrádek Kokšín.

Byl tu ještě dřív než mnohem slavnější vodní hrad Švihov. Později byl však i kokšínský hrádek zapojený do správy vodní cesty a obranného systému vodního hradu. Ovládal stavidla, která regulovala hladinu vody v dokonale navrženém systému vodní obrany hradu. Ta doba už je dávno pryč a hrádek dnes připomíná jen informační panel nedaleko ostře se tyčící skály u obce Kokšín.

Já jsem se sem dnes vypravil z jiného důvodu. Podle map by právě nedaleko bývalého hrádku měla být zajímavá přírodní památka jménem Stará Úhlava. Jak název napovídá, mělo by jít o původní nezasypaná ramena kdysi i tady meandrující Úhlavy.

Najít takový malý kousek slepého ramene řeky je ale poměrně obtížné, protože v přírodní památce nevedou žádné značky a celé území je zarostlé vrbami a olšemi. Po chvíli hledání ale objevují jednu olši, na které jsou dva červené pruhy. Tím se označuje začátek přírodní rezervace nebo památky. Vím, že jsem u cíle.

Proderu se houštinou, stanu nad vodní hladinou

Slepé rameno je stále plné vody. Hladinu pokrývá žabinec a právě kvetou blatouchy a stolístky. Romantickou atmosféru původního koryta dokreslují staré uschlé stromy, které se na řadě míst nad břehy slepého ramene sklánějí až do vodní hladiny.

Můžete si tady udělat skutečný obrázek o tom, jaký je rozdíl mezi člověkem napřímenou řekou a mezi řekou, která si cestu krajinou razila po staletí a tisíciletí sama. Regulovaná část řeky Úhlavy je od přírodní památky Stará Úhlava jen několik desítek metrů. A právě díky spodním vodám je vlastně i dnes z regulované Úhlavy naplněno vodou staré rameno.

Dál řeka pádí směrem na Vodní hrad Švihov narovnaným korytem a čeká ji ještě spousta práce. Co jez, a že jich je, to malá vodní elektrárna. V příštím díle seriálu Tajemství řek o řece Úhlavě se podíváme do obce Nezdice a také k soutoku Úhlavy s Radbuzou v Plzni.

Ještě pár desítek metrů před tím, než se Úhlava vlije do Radbuzy, se stává hlavním zdrojem takzvané surové vody pro úpravnu vodárny Plzeň. Právě voda z Úhlavy je totiž hlavním zdrojem pitné vody. O tom příště.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.