Středověký hrad i monumentální most z první republiky. Taková je střední část Berounky

16. listopad 2017
Tajemství řek západu Čech

Úsek řeky Berounky mezi Plzní a Křivoklátem milují snad všichni vodáci, kteří někdy na Berounce byli. A vůbec nejkrásnější částí je pak kaňon mezi Darovou a Liblínem.

Na pravém břehu určitě stojí za návštěvu například Havlova skála s úžasnou vyhlídkou na meandrující řeku hluboko v údolí. Také středověký hrad Libštejn. Nebo přesněji řečeno jeho zřícenina. Dodnes monumentálně působí jeho hlavní zčásti zachovaná věž.

Hrad byl založený ještě před rokem 1361 Oldřichem Tistou z Hedčan. Od konce 14. století patřil Kolovratům. Po pobléhání husity roku 1430 hrad začal chátrat. V roce 1590 se už o něm píše jako o pustém.

Naštěstí dnes už po dlouhých staletích nezájmu nechátrá. Při mém natáčení byly na zdech poznat stopy po čerstvé maltě, jak se zřejmě dobrovolníci snaží zakonzervovat kameny před další degradací. Z hradu je docela pěkný výhled na řeku, ale přeci jen dnes ve výhledu brání stromy.

Po proudu dál na Liblín

V Liblíně stojí za vidění další technická zajímavost, i když ne zdaleka tak dávná. Je jím most přes řeku, který tu vyrostl v letech 1927 až 1929. Stavba železobetonového mostu završila snahu o spojení s Kralovickem na levém břehu, která započala po velké povodni v roce 1872.

Projekt mostu připravoval tehdy Zemský výbor už o odva roky dříve. Hotov byl v roce 1925. Model mostu byl podle Rokycanského deníku dokonce vystavený i na světové výstavě v italském Miláně.

I dnes jsou vzdálenosti mezi třemi mosty přes Berounku v úseku od Plzně po Zvíkovec celkem velké. K dolanskému mostu proti proudu řeky je to 14 a ke zvíkoveckému 11 kilometrů. O to romantičtější řeka Berounka dodnes je. Ke zvíkoveckému mostu se vypravíme v příštím díle.

autor: Pavel Halla
Spustit audio