Ohře začíná opět vévodit krajině

26. listopad 2017
Tajemství řek západu Čech

Těžko bychom hledali lepší příklad necitlivé devastace krajiny v éře socialismu jako na Sokolovsku. A málokde bychom také našli příkladnější ukázku návratu přírody. V místech, kde desetiletí řádily těžební stroje na hnědé uhlí, dnes šplouchá voda a čvachtají kachny.

Krajina u Sokolova byla pro turisty a milovníky přírody zapovězeným místem. V obřím dole Medard se těžilo podle plánu, a jak bylo za socialismu zvykem, určitě i nad plán. Naštěstí přišla doba, kdy se opět hledí na přírodu jako na důležitou součást našeho života.

Revitalizace skutečně vrátila k Sokolovu život. Po ukončení těžby na dole Medard se začalo s odvážnou obnovou krajiny. Z dolu vzniklo během posledním deseti let největší umělé jezero u nás. Nese stejný název jako původní důl - Medard.

S napouštěním jezera se začalo po předchozích zkouškách a terénních úpravách v roce 2011. A v tu dobu se ke spolupráci přizvala i sousedící řeka Ohře. Do jezera z ní proudila pod dohledem vodohospodářů a ekologů vždy jen ta nejčistší voda; s napouštěním se přestalo třeba při povodních, aby se do jezera nedostala špatná voda.

Návrat k přírodě

Po šesti letech napouštění je dílo hotovo. V jezeře s hloubkou i přes 70 metrů vznikl unikátní ekosystém. Na první pohled poznáte rozdíl mezi vodou v Ohři a v jezeře. Průzračně čistá voda, vodní rostliny, po hnědouhelném dole tu není ani památky. Ale vlastně je. Na břehu, když se zadíváte pozorněji, se povalují zaoblené valounky, malé uhlíky.

S jezerem mají do budoucna velké plány. Vyrostou tu sportovní a rekreační areály, i přístav. Ale teď, kdy se břehy zelenají od nově vysazených stromů, je to krásné mezidobí pro všechny milovníky přírody. Jezero Medard je dokladem toho, že když člověk chce, dokáže vrátit přírodu do téměř původního stavu. I na levém břehu řeky Ohře, která tady byla v minulosti kvůli těžbě narovnána do umělého koryta, vznikly nové zelené meandry.

Dál při řece Ohři se vydáme hodně do historie. Naše další zastavení je v místě jednoho z největších meandrů na Ohři vůbec. Odpradávna se tu řeka zařezávala do tvrdých skal, až vytvořila hluboké údolí. Ale s jednou skálou si prostě neporadila. A tak ji obeplula a vymodelovala poloostrov ve tvaru lokte. Odtud také název historického městečka Loket se středověkým hradem, který řeka Ohře obeplouvá hned ze tří stran.

autor: Pavel Halla
Spustit audio