Středa: Přezdívky a my

6. září 2017

Měli jste někdy nějakou přezdívku, nebo dokonce několik přezdívek? Jak jste si je vykoledovali a jak se vám líbila či líbí? Máte pocit, že mnozí ani neznají pořádně vaše pravé jméno, protože vám celý život říkají přezdívkou? Říkali vám nějak netypicky třeba i doma vaši rodiče? A co přezdívky v partnerském vztahu? Některé se určitě dají říci nahlas, ne?

Někdo z nás neměl nikdy žádnou přezdívku, jiní dostanou v každém svém životním období třeba novou. Někomu se s jeho přezdívkami žije spokojeně a někdo je zase nemá rád. A někdo o své přezdívce ani neví, protože mu tak ostatní říkají tajně a má to možná své důvody.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.