Špíz s drůbežím masem a zeleninou
podle pana Pavla z Plzně
Suroviny:
400g kuřecího nebo krůtího masa
1dcl bílého vína
4 lžíce sójové omáčky
1 kávová lžička cukru
2 lžíce rostlinného oleje
majoránka
čerstvé žampiony
1 menší cuketa
mletý pepř, sůl
Postup:
Maso nakrájíme na středně velké kousky a vložíme do misky. V hrnečku smícháme víno, sójovou omáčku, cukr, olej, majoránku a směs přilijeme k masu. Dobře promícháme, přiklopíme a dáme alespoň na 3 hodiny do ledničky. Poté na špejle nebo kovové jehly střídavě napichujeme kousky naloženého masa, asi 1cm silná kolečka cukety a celé nebo rozpůlené žampiony. Potřeme marinádou a pečeme na grilu, na roštu nebo na pánvi na oleji.
Nakonec osolíme a opepříme.
Přílohy: brambory, pečivo, zeleninové saláty
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.