Sokolov omezí na čtyřech místech sekání trávy

21. červen 2019 14:00

Sokolov se přidá k dalším městům v Česku, která kvůli suchu změní režim sekání trávy. Většina trávníků ve městě se nadále bude sekat běžným způsobem, čtyři vybrané plochy ale nechá město až do konce sezony bez sekání.

Město tak chce zjistit, zda volný růst trávy přispěje k lepšímu zadržení vláhy nebo větší rozmanitosti druhů hmyzu. „Vybrali jsme čtyři místa, kde seče budou provedeny až na konci roku. Jedno místo je mezi parkovištěm a bývalým areálem pekárny Sopek. Další místo je v Areálu zdraví, v areálu Bohemia a na sídlišti Vítězná. Tyto plochy budou osazeny cedulkami, aby občané viděli, že louky zůstávají nesečené ne kvůli naší neschopnosti, ale že opravdu chceme vyzkoušet, jak tam květena a celá situace bude vypadat,“ řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

V Areálu zdraví je už nyní výrazně vyšší tráva na části plochy vedle hřiště pro psy, na sídlišti Vítězná jde o velkou louku za mostem přes Lobezský potok nedaleko areálu Baníku. I v areálu Bohemia zůstane neposečená pouze část prostranství.

Běžně se tráva v Sokolově v centru seká zhruba desetkrát až jedenáctkrát ročně, na ostatních plochách asi třikrát až pětkrát do roka. Tráva se stále bude sekat nakrátko, jako tomu bylo zvykem doposud. Město zatím nebude nesečené plochy dosívat například směsí lučních travin, podle Jakobce by to pravděpodobně nemělo efekt.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související